maandag, november 12, 2007

Kaarsje

Die Geert Mak! Schrijf je een handvol bestsellers en krijg je het voor elkaar dat half Nederland op de camping een boek over de geschiedenis van Europa zit te lezen, word je verweten dat je werk onwetenschappelijk is omdat je geen geschiedenis hebt gestudeerd.
Benieuwd tot welk naar incestueus wereldje deze criticaster behoorde, maar aan zijn opmerking hangt het nare luchtje van jaloezie.
Petje af voor degene die van het droge geschiedenis brood een lekkere tosti kan maken. Ik bekeek gisteren de eerste aflevering van de documentaire reeks “In Europa” en het smaakte meteen naar meer. Wie was bijvoorbeeld die Gavrilo Princip en hoe kreeg hij het in vredesnaam voor elkaar om een hele wereldoorlog te veroorzaken? Ik baalde er bijna van dat het niet verder ging en dat we alleen maar een overzicht kregen van de afleveringen die er komen gingen. Ik kan me van vroeger maar weinig leraren herinneren die me deden uitkijken naar de volgende les. Die leraar wiskunde op de middelbare school bijvoorbeeld, die mijn eerste wiskundeles ooit begon met de vraag: “wat is een verzameling?” sloeg de plank volkomen mis. “Geen idee”, dacht ik “maar waarom zou ik een antwoord willen hebben op de meest oninteressante vraag die er ooit in mijn leven gesteld is?” Ik bleef me in die drie jaar dat ik dit vak had constant afvragen waar ik het voor nodig had en waar ik het eventueel voor zou kunnen gebruiken. Ik ben ervan overtuigd dat de leraren van tegenwoordig betere manieren hebben om het vlammetje in hun leerlingen aan te wakkeren, maar deze wiskundeleraar, die vast heel veel gestudeerd had, blies mijn kaarsje meteen uit. In die eerste klas van de HAVO had ik zeker een paar mensen als Geert Mak kunnen gebruiken. Al was het alleen maar om de voortdurende verveling te verdrijven.

Labels: ,

4 Comments:

 • Een formele definitie kan hier niet gegeven worden. We volstaan ermee dat een verzameling bepaald wordt door zijn elementen. Deze elementen kunnen van alles zijn: getallen, andere verzamelingen, mensen, grassprieten.... Zo is bijvoorbeeld 4 een element van de verzameling der gehele getallen. Wanneer x een element is van de verzameling A, schrijven we x ∈ A.

  Een verzameling kan gegeven worden door opsomming van zijn elementen. De verzameling wordt aangeduid door accolades rondom de opgesomde elementen te schrijven:

  {rood, geel, blauw}
  Een verzameling kan ook gegeven worden door beschrijving van z'n elementen. De bovengenoemde verzameling wordt dan als volgt aangeduid:

  {x : x is een primaire kleur};
  gelezen als: de verzameling van elementen x waarvoor geldt dat x een primaire kleur is.

  Nakkers vader is wiskundeleraar. Vandaar mijn uitmuntende wiskundge kennis.

  By Anonymous karel nakker, at 13 november, 2007  

 • Er lopen veel jaloerse en gefrustreerde mensen rond. Ontzettend sneu. Maar die Mak doet het goed en de TV serie lijkt mij een topper.

  By Anonymous Pascal, at 13 november, 2007  

 • Ah, dat wordt voor mij elke week even naar uitzendinggemist.nl. Lijkt me inderdaad een geweldige serie, al was geschiedenis vroeger absoluut NIET mijn fijnste vak. (Lag misschien ook wel aan de docent, die noemde mij ergens in de eerste weken 'trut' en dat heb ik 'm uiteraard nooit vergeven ;-)

  Verder...ach, docenten verschillen niet echt van vroeger, zie ik zo her en der. Er zitten héle goede bij...en héle slechte...en daartussen zit van alles wat...

  By Anonymous Cat, at 13 november, 2007  

 • Oef, ik vrees dat je nu toch veel van de tegenwoordige leraren overschat, of in ieder egval wel een flinke last op de schouders legt...

  By Anonymous Virginie, at 13 november, 2007  

Een reactie posten

<< Home


 

 Subscribe in a reader