woensdag, oktober 17, 2007

Pitbull

Tijdens onze dagelijkse lunchwandeling zijn Bureaumaatje en ik getuige van het volgende tafereeltje. Een stoer gekleed meisje met lang krullend haar kan haar grofgebouwde pitbull nog maar amper in controle houden. Het beest lijkt buiten zinnen. Reden voor het opgefokte gedrag van het beest is een andere hond, type kuitenbijtertje, dat het lef heeft gehad om zich binnen de gevarenzone van de vechthond te begeven. De pitbull hapt in het kleine mormel alsof het een broodje kroket is. Het meisje raakt daarvan in paniek en roept om zich heen: “Kan iemand deze hond weghalen?”. Verderop heeft een jongen zijn scooter stil gezet en kijkt achterom. Pitbullmeisje krijgt hem in de smiezen en wordt boos. Ze moet al haar kracht gebruiken om haar hond er van te weerhouden zijn prooi naar de andere wereld te helpen. Als ze enigszins de controle terug heeft begint ze te schreeuwen. Scooterboy heeft het gedaan, hij is zwaar de lul, al is het nog steeds niet helemaal duidelijk of hij het baasje is van het worstebroodje. “Ben je gek of zo?”, roept ze, terwijl haar ogen vuur spuwen. “Wil je je hond soms dood hebben? Waarom houd je je hond niet bij je?”. Bureaumaatje kan zich niet meer inhouden en roept vanaf de zijlijn: “Waarom houd jíj je hond niet bij je”, per slot van rekening is de pitbull degene die zijn tanden in een andere hond zet.
Verder lopend, discussiëren we over de vraag wie er hier fout zat. Het meisje met de krullen had haar hond aangelijnd en Scooterboy niet. Dus wat dat betreft zat zij goed en was hij fout. Maar zij heeft een hond die graag andere honden eet. Wat is eigenlijk de motivatie van mensen om zo’n vechthond aan te schaffen? Willen ze hiermee een statement maken, of schaffen ze hem aan omdat ie zo gezellig is, of zo lief met kinderen? Maar waarom dan geen Golden Retreiver, een tekkel, of een andere hond waarmee je wat minder gevaar loopt dat ie een van je ledematen er af scheurt?
Was het meisje misschien alleen al schuldig omdat ze op een bepaald moment in haar leven de beslissing nam om het verkeerde type hond te kopen?
Of is dat misschien weer wat te kort door de bocht?

Labels:

6 Comments:

 • Het meisje schafte een HOND aan.
  I rest my case.

  By Anonymous Bee, at 18 oktober, 2007  

 • De hond zat als eerste fout natuurlijk, die beet. Daarna het meisje, omdat ze met een bijtgrage hond rondloopt terwijl ze die niet in bedwang kan houden. Enne, hoe is het met het hondje afgelopen eigenlijk?

  By Anonymous KatYo, at 18 oktober, 2007  

 • Ary, iedereen met een pitbull is fout. Hondenrassen die louter gefokt zijn om te vechten, zijn immers niet bedoeld als huisdier maar om te vechten. De enige reden om zo'n hond aan te schaffen zou kunnen zijn dattie zo leuk bij je Australian trainingspak past. In de situatie die jij schetst is het overigens normaal de politie te bellen, een klacht in te dienen en de onwetende viervoeter zal humaan naar de andere wereld worden geholpen als beloning voor het voldoen aan alle eisen die de mens stelt aan zijn soort. Wrang, maar waarschijnlijk wel beter.

  By Anonymous Struykert, at 18 oktober, 2007  

 • Als je gewoon normaal nadenkt koop je geen pittbull. Onbetrouwbare honden in mijn ogen. En 'baasjes' met zo'n hond zijn vaak ook te generaliseren onder bepaalde groepen mensen qua karakter vind ik. Althans in de grote stad. Ik weet niet hoe dat in Vinex wijken gaat...

  By Blogger Takietaak, at 20 oktober, 2007  

 • @ bee
  Dus scooterboy zat ook fout...

  Voor het overige: een hond is zo betrouwbaar als zijn baasje. Het meisje en de pitbull zaten fout omdat de hond beet en het meisje haar dier niet in bedwang kon houden.
  Het gevaar is wél wat er gebeurt als loslopende testosteronbommetjes zich willen manifesteren bij een vastgelijnde vechtmachine. Ik kan hier de situatie niet inschatten, maar het valt ook nogal eens de baas te verwijten die zijn hond los laat lopen.
  Zeker als het er een is met zo'n minderwaardigheidscomplex die zich laat gelden bij een vastgebonden beest (ha ha, sliep uit ik ben lekker los, en jij lekker niet...)
  Misschien staat zelfs in de APV dat honden niet los mogen op straat...

  By Anonymous Mink, at 20 oktober, 2007  

 • @Mink: vanzelfsprekend... ;-)

  By Anonymous Bee, at 20 oktober, 2007  

Een reactie posten

<< Home


 

 Subscribe in a reader