dinsdag, februari 27, 2007

Tip

"Vervelend" , zei mijn kapster, "maar ik geloof dat ik niet genoeg wisselgeld heb". Ik had me net voor het royale bedrag van 27 euro laten knippen en vroeg me af of ze echt verwachtte dat ik haar na deze aderlating 3 euro fooi ging geven. Aangezien ze dezelfde o-gut-ik-heb-niet-genoeg-wisselgeld truc die keer daarvoor ook al had uitgehaald, bleef ik gewoon wachten totdat ze me het verschuldigde bedrag in muntjes van 50 cent had uitbetaald. Fooi is okay, maar alleen op vrijwillige basis en ondanks het feit dat ze me prima geknipt had vond ik dat kapster die vragen worden overgeslagen. Beetje recht in de leer misschien, maar goed, u kent mijn afkomst.
Op weg naar huis maakte de vrek in mij een kleine inventarisatie welke mensen je zo ondertussen geacht word te tippen. De pizzaboy krijgt altijd een paar euro, maar goed, die is pas 16 en wordt waarschijnlijk onderbetaald. Daarbij moet hij door wind en regen een kwartier brommen naar onze Vinexlocatie. Ook de krantenjongen krijgt aan het eind van het jaar wat, om dezelfde reden. Verder laat ik fooi achter in restaurants, taxi’s en laatst zelfs in de tram. Dat doe ik natuurlijk allemaal uit eigen beweging, maar tegelijkertijd vind ik dat we ons niet in Amerikaanse toestanden moeten manoeuvreren, waarbij er hele beroepsgroepen op rekenen dat je hun onbeschoft lage salaris bijvult met maar liefst 15 procent van de rekening. Betalen wordt op die manier een crime. De onzekerheid slaat toe; wanneer geef je wat extra en wanneer niet? Het vraagteken op het gezicht van de ontvanger spreekt boekdelen: ”nee, u geeft niet genoeg, dit is een belediging. De volgende keer spuug ik in uw soep”.
Afgelopen zaterdag, in Amsterdam, was ik even wat minder rechtschapen. Niet helemaal expres, maar op het moment dat ik in een rokerige kroeg in Amsterdam onze alcoholische versnaperingen afrekende en na enige twijfel toch maar fooi gaf, ondanks dat het feit dat ik door de grijze rookwolken mijn bevallige overbuurvrouw bijna niet kon zien, zag ik opeens dat de ober ons ongewild een royale korting had gegeven. We betaalden slechts de helft! Terug gaan en er wat van zeggen? Neuh, dit keer maar niet. Ik vond dat ik als klant , na al die jaren betalingsonzekerheid wel eens een keer een fooi terug verdiende.

Labels:

19 Comments:

 • Tsssk, ooit van pinnen gehoord (zelfs bij een kapper schijnt dat te kunnen!)? Betaal je exact het goede bedrag en geen fooi.
  Fooi geven doe je toch ook niet bij Ah of c1000? Kom op zeg!

  By Anonymous Roelof, at 28 februari, 2007  

 • Jeetje, 27 euro? Is de kapper tegenwoordig zo duur? Of heb je een hele moeilijke coupe...

  By Anonymous Bob, at 28 februari, 2007  

 • Inderdaad een boel geld zeg.
  In de Assendorperstraat zit een prima kappertje die mij voor negenenhalve euro een nieuwe coupe aanbiedt. Met de euro's die ik uitgespaard heb loop ik -genietend van de wind die eindelijk mijn hoofdhuid weer eens streelt- Minstrel Music binnen waar het vinyl mij tegemoet lacht.

  By Anonymous George, at 28 februari, 2007  

 • ehh...'aanbiedt' moet natuurlijk 'aanmeet' zijn. Alleen ijssalons bieden coupes aan.

  By Anonymous George, at 28 februari, 2007  

 • God ziet alles. het is maar de vraag of Hij je vergeeft dat die arme ober zwaar de klos is voor die foute rekening. De man zal dit uit eigen zak moeten bijbetalen. Knaagt dat niet aan je geweten? Nee? Echt niet?

  By Anonymous gitaarman, at 28 februari, 2007  

 • Het is te zien george...

  By Anonymous Johan, at 28 februari, 2007  

 • @ Roelof: Goede tip. Ik had het mezelf ook al bedacht.
  @ George: Ja, ben ook jarenlang bij die Turk geweest en geld uitgespaard toen dat nog nodig was. Tegenwoordig laat ik het breed hangen ;-)
  Je krijgt waar je voor betaald (in sommige gevallen, niet dat je haar niet goedzit hoor. Zit fantastisch)
  @ Gitaarman: Buiten het feit dat ik hier misschien voor moet branden, stond het verkeerde bedrag ook op de bon, dus de kas klopt. M.a.w. hij hoeft vast niet bij te betalen en moet hij dat wel, dan heeft hij daar ondertussen genoeg fooi voor bij elkaar gespaard.

  By Blogger ary, at 28 februari, 2007  

 • je krijgt waar je voor betaalT, maar dit terzijde.

  Jaja, maar er is meer drank op dan is afgerekend. En dat zal zich ooit wreken in die tent. En dan zal iemand moeten boeten. En wie is dan uiteindelijk de schuldige? Inderdaad...

  By Anonymous gitaarman, at 28 februari, 2007  

 • je krijgt waar je voor betaalT, maar dit terzijde.

  Jaja, maar er is meer drank op dan is afgerekend. En dat zal zich ooit wreken in die tent. En dan zal iemand moeten boeten. En wie is dan uiteindelijk de schuldige? Inderdaad...

  By Anonymous gitaarman, at 28 februari, 2007  

 • Het blijft ingewikkeld. In de USA is het vaak gemakkelijk, is mijn ervaring, want je betaald met je creditkaart. klaar! Hier ga ik nu ook vaak pinnen. En geen fooi.

  By Anonymous pascal, at 28 februari, 2007  

 • @Johan ('Het is te zien george...'): zekers: ik heb alweer een deel van mijn kubuskast moeten ontruimen voor het zwarte goud dat lijkt te groeien als kool. Het is dat platen bijna net zo decoratief in de huiskamer zijn als boeken. Meer cd's of mpdrietjes? Geen haar op mijn hoofd!
  @Ary: dank. Ik ga trouwens ook wel eens naar Zwolle's enige herenkapper in de Sassenstraat als ik op chique wil.

  By Anonymous george, at 28 februari, 2007  

 • @johan ('Het is te zien george...'): zekers. ik heb alweer een deel van mijn kubuskast moeten ontruimen t.b.v. het oprukkende zwarte goud. Het is dat elpees bijna net zo decoratief zijn als boeken... Meer ceedee's of mpdrietjes dan maar? geen haar op mijn hoofd!
  @Ary: danku. Ik ga trouwens ook wel eens naar die deftige herenkapper (ja, seulement hommes!) in de Sassenstraat als ik zin heb in chique. Alleen al de moeite waard voor de collectie antiek kappersgereedschap.

  By Anonymous george wareman, at 28 februari, 2007  

 • kappers zijn belachelijk duur dus die vlieger zou bij mij ook niet opgaan, gekkies....

  By Blogger Paola, at 28 februari, 2007  

 • Tja, door dat hele fooiengedoe ben ik uiteindelijk maar definitief bij de kapper weggebleven (om het maar niet te hebben over het oeverloze gezwets van de meeste haardoeners, brrr...dat was eigenlijk nog een veel betere reden om weg te blijven)

  Enneh...je krijgt waar je voor betaalT (...djeez...het is wel een onmogelijk te genezen ziekte, die spellingdiarree van tegenwoordig...)...ik zie niet zoveel verschil hoor, tussen George en jou ;-) (qua kwaliteit van hairdo, dan...)

  By Anonymous Bee, at 28 februari, 2007  

 • Ik geef de pizzaboy geen fooi, ik bestel alleen als het droog is. Hoeft die arme jongen niet door de regen heen.
  Overigens hebben ze de fooi al bij de pizza prijs in berekend.

  By Anonymous Emmel, at 28 februari, 2007  

 • Ik hanteer zo'n beetje 10% of rond het mooi af, maar boven de 20 eurie word ik gieriger, dan lijkt het ineens zoveel, gevoelsmatig... Blijf het moeilijk vinden wanneer en hoeveel!

  By Anonymous Maartje, at 28 februari, 2007  

 • Fooien doe ik lang niet altijd; alleen als ik echt tevreden ben. Volgens mij ben ik de laatste tijd wat kritischer geworden.

  By Anonymous Wiro, at 02 maart, 2007  

 • Voor 27 euro wil mijn kapper net je haar wassen geloof ik:-(

  dus die krijgt verder geen fooi

  voor de rest is mijn fooienbeleid gericht op extra service en/of van die 14 jarigen inderdaad

  die tip ik ruim
  de rest kan het gewoon vergeten

  By Anonymous zeppo, at 04 maart, 2007  

 • verrek, ik dacht waar blijft m'n comment, maar je moet het eerst goedkeuren zie ik nu!

  werd je helemaal platgespamd?

  groetz in ieder geval

  By Anonymous zeppo, at 04 maart, 2007  

Een reactie posten

<< Home


 

 Subscribe in a reader