woensdag, april 23, 2008

Niets nieuws onder de zon

Opmerkingen en statements die door sommige mensen met een zekere achteloosheid de wereld in worden geslingerd, hebben bij anderen zo’n impact dat ze een leven lang blijven hangen. Zo was er een moment bij mijn tante W. thuis, dat een vriend van haar (als ik me niet vergis, die ene met die benijdenswaardige baan van vormgever bij een stripboekenuitgeverij) beweerde dat elk verhaal eigenlijk al een keer geschreven was. Zelf het meest originele, net nieuw uitgekomen boek, was volgens hem te herleiden tot een paar basis ideeën, die allang door anderen gebruikt waren in eerdere boeken en vertellingen.
Ik was even stil na het horen van deze revolutionaire stelling. Hij kwam me wat negatief over, ondanks het feit dat ie misschien wel waar was. Ik dacht even aan dat baanbrekende stripboek, dat ik ooit nog eens wilde maken. Die tragikomische, rijk geïllustreerde ontwikkelingsroman en volmaakte mix van tekening en tekst die het stripverhaal nou eindelijk eens zou verheffen tot kunstvorm. Ja, daar hoefde ik dan eigenlijk niet meer aan te beginnen. Het verhaal zou al geschreven zijn en daarmee eigenlijk overbodig.
Later, bij het herkauwen van deze opmerking kon ik nog steeds niet beslissen of ik het eens was met de vriend van tante W. Voorheen was ik er eigenlijk altijd vanuit gegaan dat ieder mens uniek was en dat iedereen zijn eigen volkomen originele verhaal met zich mee droeg. Maar misschien waren we al jaren, misschien wel eeuwen bezig met een herhaling van zetten. Elk verhaal was al verteld en elk leven al een keer geleefd. Eigenlijk is er niets nieuws meer onder de zon.
Toen ik vanochtend het nieuws hoorde dat zwangere vrouwen, die geen ontbijt eten, meer kans hebben om een dochter te baren dan een zoon, bedacht ik me dat ik de vriend van tante W. maar eens naar de universiteit moest sturen. Kan ie ze daar vertellen dat elk onderzoek ook eigenlijk al een keer is gedaan en dat alles valt te herleiden tot een paar basis principes. Misschien dat hij op die manier in staat is het heilige vuur te doven van al die goedbedoelende mensen die bezig zijn met een, in hun ogen bijzonder belangrijk, maar voor de rest van de wereld totaal overbodig onderzoek.

Labels:

3 Comments:

 • Ik ben blij, dat dat nieuws pas nú naar voren is gekomen, anders had ik jarenlang geen ontbijt gekregen van mijn echtgenoot ;-)

  Verder ben ik het absoluut eens met de vriend van tante W. Hoewel mensen denk ik nog redelijk uniek (kunnen) zijn...is elk verhaal wel verteld. Dat neemt niet weg dat variaties op oude verhalen steeds opnieuw welkom zijn. Ook die evolueren...dus jouw stripboek is nog niet verloren!

  By Anonymous Cat, at 24 april, 2008  

 • Hetzelfde verhaal valt na verloop van tijd in een andere bodem. Zoals mijn dochter (4) gisteren bij de Bionicle film (favoriete film van mijn zoon 6) die een tijdje in de kast had gestaan. Deze film vind ik veel leuker als toen ik nog 3 was. Dat heb ik nou ook zoooo vaak !

  By Anonymous karel nakker, at 24 april, 2008  

 • moet controleren:)

  By Anonymous Anoniem, at 12 december, 2009  

Een reactie posten

<< Home


 

 Subscribe in a reader