dinsdag, mei 31, 2005

Activiteit 2: Amsterdam

Amsterdam is een mooie stad en dat zeg ik niet alleen omdat ik er geboren ben. K en ik komen er graag. Soms kunnen we een weekendje in tante W.’s huis, als ze op vakantie is en daar genieten we dan erg van. We gaan dan altijd wel even naar het Vondelpark en naar de American bookstore om tijdschriften en boeken in te slaan.
Bij de American bookstore begon het dan ook vandaag. Dat lag lekker op de route naar het Anne Frank huis en mocht daarom natuurlijk niet overgeslagen worden.
In Amsterdam is veel te doen. Een beetje te veel eigenlijk. Met iemand als K’s moeder, die door haar reuma niet al te grote afstanden te voet kan afleggen moet er daarom van tevoren een goed plan worden gemaakt. We besloten het daarom te houden bij twee activiteiten: het Anne Frank huis en Museum Amstelkring (de verborgen kerk: “Onze Lieve Heer op Zolder”. Tussen de activiteiten door konden we dan wat langs de grachten lopen en de couleur locale opsnuiven. Bij het Anne Frank huis aangekomen werden we meteen ontmoedigd door de lange rij met honderden toeristen die daar stonden te wachten om binnengelaten te worden. Daarbij werd hetzelfde systeem gehanteerd als de parkeergarage in de Zwolse binnenstad op een drukke zaterdagmiddag. Als er een groepje mensen het pand verliet, kon er weer een vers groepje toeristen binnengelaten worden. Daar gingen we dus niet op wachten. Enigszins teleurgesteld dropen we af, om de taxi te nemen naar het Leidseplein. Een biertje en een hamburger gaven ons daar weer de energie om verder te gaan. In een overvolle tram lieten we ons vervolgens naar het Centraal Station vervoeren. Van daar af was het een paar honderd meter lopen naar de verborgen kerk. Om daar te komen moesten we wel even een stukje Zeedijk meenemen. De alom aanwezige junks daar, zorgden misschien wel voor iets teveel couleur locale, maar het leek schoonmoeder niet echt te deren. Museum Amstelkring bleek gelukkig geheel aan de verwachtingen van haar te voldoen. Ze had er “back home” al een documentaire over gezien en was erg tevreden dat ze dit nu een keer in het echt had gezien.
Om niet in het spitsuur naar huis te hoeven rijden besloten we daarna om wat tijd te doden in het cafe op de eerste verdieping van de Bijenkorf. Daar heb je een mooi uitzicht over de dam. K stortte zich daar in het uitverkoopgeweld, zodat ik eens lekker kon bijpraten met mijn schoonmoeder. Tot nu toe maakt ze de schrikbeelden die er over schoonmoeders de rondte doen nog niet waar. Zij lijkt tevreden met mij en ik ben tevreden met haar.


 

 Subscribe in a reader