zaterdag, juli 05, 2008

Rondje Cultuur - Vakantie editie

Voor diegenen die straks op vakantie gaan en die nog wat te lezen willen meenemen bespreek ik nog snel even wat boeken.

Titel: After dark (waarom de titel niet vertaald is in het Nederlands? Don’t ask me!)
Schrijver: Haruki Murakami
Het gaat: hierover
Meenemen?: Ik zou het niet doen, of je moet lekker weg willen dutten op het strand.
Opmerkingen: Mijn aanvankelijke Murakami verslaving verdween bij dit boek als sneeuw voor de zon, of als coke van de spiegel. Redelijke dialogen werden afgewisseld met voor mij totaal onbegrijpelijke intermezzo’s over een slapend meisje in een donkere kamer. Gaap!

Titel: Paradiso.
Schrijver: Kees van Beijnum
Het gaat: hierover
Meenemen?:Makkelijk en onderhoudend leesvoer, maar ik kan me betere boeken bedenken.
Opmerkingen: Altijd leuk als een boek actuele nieuwsthema’s gebruikt zoals een plotselinge dijkdoorbraak die hier lijkt te dienen als metafoor voor het op drift geraakte huwelijk van de hoofdpersoon. Toch kwam ik nooit lekker in het boek en ergerde ik me aan de lamzakkerigheid van de persoon in kwestie. Ik vroeg me bij het happy end op van het boek vooral af hoe de opzij gezette minnares zich gevoeld moest hebben.

Titel: De steniging
Schrijver: Frenk van der Linden
Het gaat: hierover
Meenemen?: Doe maar niet.
Opmerkingen: Ik was van plan om dit boek erg goed te gaan vinden, want Frenk van der Linden is in mijn optiek de beste interviewer van dit moment. Maar zijn eerst poging tot literatuur lijdt aan hetzelfde euvel als het vorige boek in dit stukje (Paradiso). Een goed idee voor een boek met een aardig plot wordt om zeep geholpen door de stijl van schrijven. Frenk vd Linden gebruikt om de sfeer te scheppen erg hippe taal, die net de plank lijkt mis te slaan. Ik las dat de schrijver iedereen die het boek niet goed vond zijn geld terug zou geven. Maar daar moest je dan achteraf wel naar een van zijn optredens in het land komen. Beetje flauw (als dit gerucht tenminste waar is).
Gelukkig leende ik het van de bieb.

Titel: De geschiedenis van de liefde
Schrijver: Nicole Krauss
Het gaat: hierover
Meenemen?: Vooruit, stop maar in die koffer.
Opmerkingen: Een goed verhaal, geschreven in een vlotte stijl, met een stevige dosis humor. Toch kostte me het enige tijd om goed in het verhaal te komen, vooral door het feit dat er verschillende verhaallijnen door elkaar lopen en je je bij elk nieuw hoofdstuk weer moet afvragen hoe het ook alweer in elkaar zat. Ik heb dan ook diverse malen terug gebladerd. Uiteindelijk kreeg ik bij het laatste hoofdstuk toch een warm gevoel van binnen en dat is toch waar het om gaat. Ik werd geraakt.
Ik vraag me alleen wel af of Nicole Krauss en haar levensgezel Jonathan Saffran Foer niet stiekem dezelfde persoon zijn. Hun stijl van schrijven lijkt wel erg op elkaar.

Titel: Kaas
Schrijver: Willem Elsschot
Illustrator: Dick Matena
Het gaat:hierover
Meenemen?: Zeker! Als het in je koffer past tenminste.
Opmerkingen: Het leuke van dit soort verstripte klassiekers is dat je nog eens boeken leest die je anders niet zo gauw uit de kast zou trekken. Naast de zeer fraaie tekeningen van Matena werd ik nog het meest verrast door het verhaal van de antiheld Laarmans, die zo graag een kwartje wil zijn in plaats van een dubbeltje. Daarvoor stort hij zich in een carrière die eigenlijk niet bij hem past en hoopt daardoor respect af te dwingen bij een aantal notabelen waarmee hij een wekelijks borreluurtje heeft.
Het gevoel dat ik kreeg bij het lezen leek een beetje op de plaatsvervangende schaamte die ik had bij het kijken van the Office (UK).

Titel: Elementaire deeltjes.
Schrijver: Michel Houellebecq
Het gaat:hierover
Meenemen?: Als je van treurige seks afgewisseld met saaie wetenschappelijke verhandelingen houdt: dan wel.
Opmerkingen: Het eerste boek, na een saai boek van John Grisham van een paar maanden geleden, dat ik halverwege heb weggelegd. Na Tirza van Arnon Grunberg had ik wel even genoeg van de treurige seks en de cynische kijk van Houellebecq op onze westerse samenleving kon me ook niet boeien. Na een paar hoofdstukken wist ik wel dat de mens eigenlijk precies hetzelfde is als de baviaan op de omslag van het boek en dat seks zijn enige drijfveer is. Daarbij gingen de wetenschappelijk verhandelingen over broer Michel me grotendeels boven de pet.
Iemand nog een tip voor een boek met vrolijke erotische verhalen?

Titel: Het kan altijd erger.
Schrijver: Joey Goebel
Het gaat over:hierover
Meenemen?: Ja. Perfect boek voor op het strand of op de camping.
Opmerkingen: De ideeën van de schrijver over de amusementsindustrie, over het gebrek aan kwaliteit en originaliteit in muziek, films en t.v. series, zijn me uit het hard gegrepen. Om het leven van een kind, een schrijver in de dop, dan een beetje te gaan verpesten, met het idee dat het lijden de perfecte voedingsbodem is voor kunst, dat gaat natuurlijk wel ver. Maar het is een goed uitgangspunt voor een verhaal en het werd in dit geval beter uitgewerkt dan Paradiso en de Steniging.
Ik las het in ieder geval in een ruk uit.

Titel: Hu.man Holiday #6, Vakantie Doe Boek
Schrijver: Hans Ubbink
Het gaat over: hierover
Meenemen?: Natuurlijk, wat is een vakantie zonder doeboek.
Opmerkingen: Als altijd weer erg leuk om door te bladeren het Hu.man Holidays Vakantie Doeboek. De artikelen en columns mogen wat mij betreft nog wel wat spannender, maar de foto’s zijn prachtig en de spelletjes en puzzels van tijd tot tijd erg grappig. Het enige vervelende is dat het boek zo mooi is dat ik er nooit in zou knippen of schrijven en daar zet het boek toch veelvuldig toe aan.

Labels:

6 Comments:

 • Hey Ary,

  Is dit iets voor jou? LibraryThing
  http://www.librarything.nl/catalog/Emmel

  By Anonymous Emmel, at 06 juli, 2008  

 • @Emmel: Bedankt voor de tip! Ik had me, op advies van K. al een keer ingeschreven op Shelfari, een soortgelijk programma, maar daar kon ik op een bepaalde manier geen Nederlandse boeken invoeren.

  By Blogger ary, at 06 juli, 2008  

 • Oké, ik ga voor het boek van Joey Goebel...

  By Anonymous Pascal, at 07 juli, 2008  

 • Jee, hoeveel koffers neem je mee dan?
  Frenk stond ook op mijn hitlijst, maar deins nu wat terug. Houellebeq is me al vaker aangeraden, maar heb de beste man nog niet in handen gehad. Grunberg is en blijft toch onnavolgbaar?
  Kaas: ik vond het boek beter ;-)

  By Anonymous Mink, at 07 juli, 2008  

 • Ik vind jouw boekenlogjes altijd erg leuk! Was ook niet kapot van Paradiso trouwens.

  By Anonymous She, at 08 juli, 2008  

 • Ja, kom je mooi op tijd mee, zeg. Ik was nèt weg. Heb me overigens ook wel prima vermaakt met een paar afdankertjes van je. Vooral 'How to be good' van Nick Hornby vond ik erg prettig. Beetje Couplandgevoel kreeg ik erbij, en da's altijd goed! Dus helemaal verontwaardigd ben ik weer niet...en bovendien vrees ik dat ik ergens in de komende weken nóg een keertje weg ga ;-)

  By Anonymous Cat, at 13 juli, 2008  

Een reactie posten

<< Home


 

 Subscribe in a reader