zondag, juni 17, 2007

Durf te mislukken

Tip 3 uit de NRC Next guide : “Gelukkig op je werk in 36 stappen” is: “Durf te mislukken”.
Goed advies, maar toen ik gisteren in de film “the Pursuit of Happyness” (gebaseerd op een waargebeurde feiten, iets dat een woensdagavondfilm doet vermoeden, maar kwalitatief toch beter uitvalt) de hoofdpersoon door San Francisco zag sjouwen met een moeilijk te verkopen botscanner, werd het me duidelijk dat het niet meer is als goede raad. Mensen die risico’s in het leven hebben genomen en vervolgens de vruchten daarvan hebben kunnen plukken zullen het er mee eens zijn, maar evenzoveel mensen durfden te mislukken en mislukten ook inderdaad. Will Smiths personage kocht bijvoorbeeld een pallet van die bonescanners die hij vervolgens in zijn flat opsloeg. Toen bleek dat artsen het ding eigenlijk als een overbodige luxe beschouwden, werd hij daardoor veroordeeld om maandenlang met onverkoopbare waar te leuren. Iets dat hem aan de rand van de afgrond bracht en ook nog eens zijn huwelijk kostte. En hij is niet de enige. Zo kende ik iemand in het verleden, een collega die een bar kocht om zijn lang gekoesterde horeca dromen waar te maken. Het café ging op de fles en hij leefde jarenlang op een, door de schuldsanering vastgesteld hongerloontje. Denk maar niet dat dat in die tijd erg bijdroeg aan de werkvreugde.
Zo blijven de 36 stappen goedbedoelde tips. Misschien heb je er wat aan, maar verstandiger lijkt het om je eigen plan te trekken. Er achter komen wat je gelukkig maakt. Zoals de Nijmegenaar die het VWO afsloot met negen tienen en vijf negens. Die wordt lekker buschauffeur.

Labels:

2 Comments:

  • Ach, waarom tilt men ook zo zwaar aan die cijfers? Die zeggen volgens mij helemaal niets over het najagen van dromen, idealen en hoe je je leven gaat inrichten.
    daphne

    By Blogger d.de.boer, at 18 juni, 2007  

  • Ik ben wel blij dat die Nijmegenaar toch gaat studeren, dan kan hij daarna alsnog zelf besluiten wat hij ermee doet, maar grote kans dat hij van mening verandert en dan is het zonde dat hij geen papiertje heeft.

    Op zich geloof ik wel in het advies om risico's te durven nemen, maar ik denk dat niet iedereen zich er even prettig bij voelt. En daar gaat het uiteindelijk om.

    By Anonymous She, at 20 juni, 2007  

Een reactie posten

<< Home


 

 Subscribe in a reader