zaterdag, december 24, 2005

Kerstpakket

de klassieke kerstdoosKerst; het feest van verzoening, vrede op aarde maar ook een goede aanleiding om de frustraties van het afgelopen jaar eens te projecteren op het pas gekregen kerstpakket.
Al zolang ik in loondienst werk krijg ik een kerstpakket. Bij de verschillende uitzendbureaus was het meestal niet meer dan een flesje wijn, maar hoe vaster het werk werd, hoe beter het kerstpakket.
Bij de Railtender kreeg ik altijd een half wagenwiel kaas met twee flessen Sekt. Geen gek cadeau, nu ik er op terug kijk. Het duurde altijd wel een aantal maanden voordat ik die kaas had opgesneden en die flessen Sekt kwamen zo tegen de jaarwisseling altijd goed van pas.
Bij mijn volgende werkgever, een kantoorartikelen groothandel, kreeg ik de klassieke doos. Je kent het wel, een doos met flesjes en blikjes waarvan je er een jaar later altijd nog wel een of twee achter in de kast vind.
De instelling waar ik nu werk had altijd meer iets met het nuttige cadeau. In de loop der tijd zijn er slaapzakken, tuinstoeltjes en picknick manden weggegeven. Cadeaus waar ik altijd wel wat mee kon.
Helaas is niet iedereen altijd even tevreden met het cadeau wat ze krijgen. Het spreekwoord van dat gegeven paard en dat je hem niet in de bek mag kijken gaat aan deze klagers even voorbij. Bij de Railtender was de meest gehoorde reactie op het kerstpakket: “Het is weer minder dan vorig jaar”, waarop het kerstpakket met een ontevreden gezicht mee naar huis werd genomen.
Dit jaar hoorde ik mezelf ook klagen. Eigenlijk schaamde ik me een beetje voor mijn eigen geklaag, want een cadeau hoor je altijd met een glimlach op je gezicht te ontvangen.
Maar het geval wil dat ons bedrijf dit jaar, net als vorig jaar, uit logistieke overwegingen heeft gekozen voor de Tintelingen service. Deze slimme groothandel laat je, online, zelf kiezen wat voor cadeau je wilt hebben. De TPG bezorgt het vervolgens gewoon bij je thuis. Als bedrijf kan je kiezen voor een bepaalde cadeau waarde. In ons geval:de 25 euro categorie. Een regelmatige shopper als ik zag meteen al dat de “DVD box” die bestond uit een aantal zeer waardeloze films, bij de diverse DVD winkels in de stad voor onder een tientje te krijgen valt. Datzelfde gold voor een aantal andere cadeaus, waardoor ik het idee kreeg dat we hier als bedrijf een beetje genept worden. Natuurlijk betaal je ook voor het logistieke gemak, dat je de cadeaus als bedrijf in ieder geval niet onder je personeel hoeft te verspreiden (iets wat onze afdeling in voorafgaande jaren deed veranderen in een overslagbedrijf, met dozen in de kantoorruimtes en op de gang), maar dan nog vond ik dat Tintelingen wel iets beter z’n best had mogen doen.
Ik koos dus zelf maar voor de twee proefabonnementen (op Vrij Nederland en Esquire) en eerlijk gezegd was dat een prima kerstcadeau. Toch kreeg ik van K.’s kerstcadeau (de klassieke doos, zie foto) dit jaar meer tintelingen dan van ons eigen cadeau.
Maar de echte kerst tintelingen kwamen toen ik mijn 5% eindejaarsbonus op mijn salarisstrookje zag! Iets wat er bij mijn vorige werkgevers nooit in zijn en wat natuurlijk tien keer beter is dan het beste kerstpakket.

3 Comments:

  • ha ik vond mezelf al zo vreselijk ondankbaar, maar die tintelingen, daar zat voor mij ook helemaal niks bij...

    By Blogger Zeppo, at 25 december, 2005  

  • Bij mijn tak van de ambtenarij geldt met kerst. Werken ! kerst is twee dagen en dus 6 diensten die opgevuld moeten worden. Immers de criminaliteit moet bestreden worden. Voor het personeel is dan wel een -zelf op te warmen- lunch en diner geregeld. Maar kerstpakketten zitten er niet in. Gelukkig ben ik als free-lance fotograaf in de proeflastmetingen een dankbare ontvanger van hún kerstpakket als dank voor mijn diensten in het afgelopen jaar. Dus prijkt bij mij een superleuke sporttas, met handdoek en sweeter onder de kerstboom. Was ik toch wel blij geworden dit jaar...

    By Blogger Pino-2008, at 25 december, 2005  

  • Tja, kerstpakketten zijn dun gezaaid in het onderwijs, welzijnswerk, maar dus ook bij de criminaliteitsbestrijdintg? Flauw zeg.
    Werken met kerst heb ik sinds mijn Railtender jaren niet meer gedaan, maar ik moet zeggen dat dat nooit echt een drama voor me was. Op een bepaalde manier maak je het dan weer gezellig met de personen waar je op dat moment dan mee moet werken.
    Maar als je een gezin hebt is dat misschien weer anders.

    By Blogger ary, at 25 december, 2005  

Een reactie posten

<< Home


 

 Subscribe in a reader