zondag, november 20, 2005

Guantanamo Bay

alsIk zie mezelf als iemand met een brede algemene ontwikkeling. Ik weet zo ongeveer wat er in de wereld gebeurt en kan over veel onderwerpen een woordje meespreken.
Maar af en toe kan je verrast worden door een blinde vlek. Een ontbrekend puzzelstukje, iets wat je tot nu toe over het hoofd heb gezien.
Zo las ik vandaag een stukje over Guantanamo Bay in de Volkskrant. Een ex-gevangene van dat Amerikaanse interneringskamp, voor mensen die van terroristische daden worden verdacht, deed er een boekje over open. Hij had mentaal een erg zware tijd gehad daar in Cuba, vertelde hij.
“Cuba?”, dacht ik. Ligt dat kamp dan op Cuba? Dat zijn toch gezworen vijanden, Amerika en Cuba? In de Verenigde Staten geldt toch al tijden een import verbod voor Cubaanse producten? Als je daar een echte Havana wil kopen, moet dat volgens mij via de zwarte markt en als Amerikaans toerist kan je Cuba wel op je buik schrijven, die bestemming is taboe.
In deze encyclopedie staat hoe de vork in de steel zit. Amerika huurt de basis al sinds het begin van de 20e eeuw. Fidel Castro vindt de Amerikaanse aanwezigheid op Cuba natuurlijk illegaal. Hij heeft dan ook maar 1 cheque voor de huur gecashed, de eerste. Dat was vast een ongelukje. Voor de rest probeert hij de aanwezigheid van de Verenigde Staten zoveel mogelijk te dwarsbomen. Zo werd op een gegeven moment de aanvoer van drinkwater door hem afgesloten, zodat de V.S. water moest importeren vanuit Jamaica.
Zo leer je weer eens wat. Fantastisch medium dat internet.


 

 Subscribe in a reader