vrijdag, augustus 05, 2005

15 minuten

“Er lopen twee mannen in de Diezerpromenade. Zegt de een tegen de andere: “Wat vind jij de grootste Zwollenaar ooit?” De man die het antwoord moet geven raakt een beetje in paniek, omdat de man die de vraagt stelt hem daarbij een grote camera in zijn gezicht duwt. Daarbij ziet hij een logo van “TV Oost” op de jas van de interviewer. Met een HEMA tasje in zijn rechterhand realiseert de geinterviewde dat zijn “15 minutes of fame” zijn aangebroken. De wereld zal eindelijk op de hoogte zijn van zijn aanwezigheid op deze aardbol. Daarom is het belangrijk dat hij een weloverwogen antwoord geeft op deze belangrijke vraag. Welke Zwollenaren kent hij? Dat zijn er een hoop, maar geen van deze personen heeft nog naam gemaakt bij een groot publiek. Nakker en Bureaumaatje vallen dus meteen al af. Daarbij realiseert hij zich meteen dat Bureaumaatje al helemaal niet uit Zwolle komt, maar uit Wapenveld. Erben Wennemars dan, die heeft toch een aantal grote prijzen gewonnen. Maar komt die niet oorspronkelijk uit Dalfsen? Tellen import Zwollenaren ook mee?
“Dan blijven over: Jan Vayne en Herman Brood. Moeilijke keuze. De haardos van Jan is indrukwekkend, maar heeft zijn geloofwaardigheid een beetje verloren na die Head and Shoulders reclame. Daarbij doet iedereen in Zwolle altijd zo goed z'n best om net te doen of ze Jan niet kennen als-ie in de stad rondhangt en dat kost ook energie, om niet te gaan wijzen en zo.
Best vervelend eigenlijk.
”uh…Herman Brood?” stamelt de man dus in de cameralens, zoals waarschijnlijk vele Zwollenaren dat nog na hem zullen doen. Want wie heeft er ooit een boek gelezen van Thomas a Kempis, wie kent er een gedicht van Potgieter? De interviewer neemt niet zomaar genoegen met dit antwoord en vraagt of de andere man de invoering van het vrouwenkiesrecht dan niet belangrijk vindt. Daar heeft een andere Zwollenaar, Thorbecke, namelijk voor gezorgd. “Dat kan ik me helemaal niet herinneren”, zegt de ondervraagde. “Het had misschien geholpen als hij dat al spuitend en zuipend had gedaan en zich daarna van Hotel Wientjes had gestort. Dat blijkt wat meer indruk te maken” Eigenlijk zegt de man dat helemaal niet maar stottert iets over muziek en dat dat in zijn leven een iets prominentere plaats inneemt als politiek. Het snedige antwoord bedenkt hij zich pas als hij weer thuis is.

1 Comments:

  • Hm, de boeken over Herman waren een stuk beter te pruimen dan die van/over Thorbecke (ik werd ooit gedwongen tot het schrijven van een scriptie over de akelige man).
    Ik kan je gebaar dus zeker waarderen!

    By Anonymous Anoniem, at 08 augustus, 2005  

Een reactie posten

<< Home


 

 Subscribe in a reader