vrijdag, juli 08, 2005

Code Orange

Gisteren werd het duidelijk dat ook Londen slachtoffer is geworden van een reeks bloedige aanslagen. Vreemd, het soort mechanismen dat zo’n terroristische aanslag oproept. De beveiliging op vliegvelden, bus- en metrostations zal NOG verder opgevoerd worden en de gevarenthermometer vliegt opeens weer naar “code orange”. “Waarom?” vraag ik me af. Zolang je niet iedereen die plaats wil nemen in een bus of in een metro grondig fouilleert en elke tas tot op de bodem controleert zal er altijd een mogelijkheid wezen om een dergelijke aanslag te plegen, toch? Of ben ik nu gek? Is de bewaking op bus en metrostations misschien uitgerust met een speciale röntgenbril waarmee ze eventueel meegebrachte bommen er meteen kunnen uitpikken?
Dan nog wat. Op welke gronden wordt deze “code orange” uitgeroepen? Wat weten de geheime diensten dat wij niet weten en waarom grijpen ze dan niet wat eerder in? De zus van Theo van Gogh is woedend, volgens www.nu.nl omdat de AIVD destijds niet wat eerder ingreep. Mohammed B. werd al tijden in de gaten gehouden en werd volgens de andere leden van de zgn.Hofstadgroep al omschreven als de gevaarlijkste van allemaal.
In Amerikaanse politieseries op t.v. wordt zo’n persoon altijd voorzien van een “tail”. Een mannetje die zo’n schurk schaduwt en kan ingrijpen als dat nodig is. Hier kan zo’n persoon vrolijk z’n gang gaan. Maar goed, dat zal wel weer te simplistisch gedacht zijn.
Ben trouwens benieuwd of zo’n code orange effect sorteert, buiten het feit dat het iedereen de stuipen op het lijf jaagt. Ga je bij het stijgen van de gevarenthermometer meer opletten op mensen met baarden en jurken. Kijken of ze niet toevallig een sporttas onder hun stoel schuiven?
Volgens mij niet. Het ziet er naar uit dat als we zonodig een “war against terror” willen voeren inplaats van naar vreedzame politieke oplossingen te zoeken we bepaalde risico’s gaan lopen als we tijdens het spitsuur gebruik willen maken van het openbaar vervoer.
Probleem en oplossing hebben in Engeland waarschijnlijk nog nooit zo dicht bij elkaar gelegen. Iedereen weet dat religieus fanatisme gevoed wordt door armoede en slechte omstandigheden. In Engeland kan op de G8 top spijkers met koppen geslagen worden. De wereld is er klaar voor, aangevoerd door goedwillende artiesten (Live8). Maar het zal me niets verbazen als er uiteindelijk toch weer wordt gekozen voor de eigen economie de eigen portemonnee, zodat we nog wel even met samengeknepen billen in het openbaar vervoer zullen zitten.
Tot zover het politiek commentaar van uw Zwolle correspondent, prof.Ary Hilterman.


 

 Subscribe in a reader