woensdag, mei 11, 2005

Conan

Verschillende mensen hebben het al geprobeerd op de Nederlandse televisie; een dagelijkse talkshow naar Amerikaans model, maar telkens mislukt het weer. Op dit moment hebben we Robert Jensen, die zijn inspiratie haalt uit talkshowhosts als David Letterman en Jay Leno. Als je zijn show vergelijkt met de shows van deze Amerikaanse grootheden, slaat hij de plank alleen volkomen mis. Het grote probleem is dat we niet genoeg bekende Nederlanders hebben en daarbij zijn de meeste BN-ers volkomen oninteressant en hebben zelden iets zinnigs te melden. Jensen probeert het wel, door borsten te betasten, door z’n gasten te laten huilen en door constant grof en beledigend uit de hoek te komen. Helaas is het allemaal een gimmick. Jensen is grof om het grof zijn en heeft het ontzettend met zichzelf getroffen. Althans, dat vindt hij zelf.
Als hij beter naar zijn grote voorbeelden had gekeken, had hij kunnen leren dat je af en toe wel grof en beledigend kan zijn, maar dat het altijd in de context van iets moet staan en dat het een bepaald doel moet dienen. Grappen maken ter meerdere glorie van jezelf en ten koste van je gasten is goedkoop en flauw.
CNBC Europe heeft sinds deze week besloten om elke dag de shows van Jay Leno en Conan O’Brian uit te zenden, dus kunnen wij nu dagelijks, via onze TV Home digitaal, deze talkshows ontvangen. Jay Leno vind ik zelf wat flauw, maar Conan is de perfecte talkshow host die de gave heeft om zelfs met de meest saaie gast een interessant en grappig gesprek te houden. Conan heeft regelmatig grappen van “a sexual nature”, maar die zijn spitsvondig en grappig. Als er al grappen ten koste van iemand gemaakt worden hebben ze het ook meestal wel verdiend. Daarbij kan Conan ook om zichzelf lachen en maakt regelmatig grappen ten koste van zichzelf. Conan heeft het begrepen. Hij wordt dan ook over enkele jaren de vervanger van Jay Leno en mag zijn grappen dan op een fatsoenlijker tijdstip ten gehore brengen. Hopelijk krijgen we hier in Nederland ook nog eens een keer een leuke dagelijkse talkshow met een host die subtiel, interessant en intelligent is en daarbij ook eens af en toe goed “over the top” kan gaan. Uit de klei getrokken, van-dik-hout-zaagt-men-planken presentators hebben we hier al genoeg.

1 Comments:

  • Driewerf hoera voor de digitale TV!
    (Nu alleen de lokale TV er nog op en dan ben ik ook echt om)

    By Anonymous Bee, at 11 mei, 2005  

Een reactie posten

<< Home


 

 Subscribe in a reader