woensdag, april 06, 2005

Manieren

Wat kan je zeggen over het karakter van de Duitser, over de Duitse landsaard? In na-oorlogs Nederland heeft men meestal niet zo'n positief beeld van de Duitser. Logisch natuurlijk, had ie natuurlijk maar niet moeten dromen van een Derde Rijk waarin wij maar als ondergeschikte provincie zouden fungeren en had ie maar niet met z'n kladden aan opa's fiets moeten zitten. Toch lijkt de gemiddelde Duitser in zo'n weekendje Moezeldal gemanierder en beleefder als de gemiddelde Nederlander. Op de dikke baliemedewerker van hotel Panorama na, die niet leek te beschikken over enige sociale vaardigheden, was verder iedereen een en al vriendelijkheid. Mensen groetten elkaar beleefd en waren niet te beroerd je de weg naar het eerstvolgende kasteel te wijzen. Verder leken zelfs mensen met onaantrekkelijke baantjes als serveerster of kassamedewerkster niet gehinderd door enig chagrijn. Ze bleven beleefd en aardig.
In Nederland zijn mensen toch anders. Waren we in de zeventiger jaren progressief, open en assertief, tegenwoordig lijken we meer op een zelfgenoegzaam en op zichzelf gefocuste Montessori school leerling. Teveel bezig met z'n eigen dingetjes en z'n eigen ontwikkeling om nog op anderen te letten. Zo kan het voorkomen dat ik in mijn eigen Vinex wijk mijn buurvrouw groet en dat ik straal genegeerd wordt. Niet 1 keer, maar meerdere keren. K. had dezelfde ervaring met deze buurvrouw en we begonnen ons al af te vragen of ze misschien doof was. Toch lijkt ze haar kinderen perfect te horen. Vreemd toch deze houding. Waar komt het vandaag? Is het onzekerheid, is het onverschilligheid? Ik weet het niet. K. als Amerikaanse, kwam ook fris en zonder vooroordelen onze samenleving binnen en moest erg wennen aan onze landsetiquette. Of misschien meer het gebrek aan etiquette. Niemand lijkt meer de moeite te nemen om even "sorry" te zeggen als je in de V&D tegen iemand aanbotst, mensen dringen ongeneerd voor bij de kassa en lijken vooral te gaan voor het eigen belang. Wij zijn als Nederlanders trots op ons gebrek aan schone schijn, we zeggen waar het op staat, zijn eerlijk en proberen vooral zo veel mogelijk onszelf te zijn. Zo ben ik zelf eigenlijk ook wel, moet ik eerlijk zeggen. Ik hecht eigenlijk ook wel erg aan eerlijkheid en echtheid, maar stel het ook wel erg op prijs als iemand mij glimlachend een Apfelstrudel aanreikt.

7 Comments:

  • Ja zeker zo'n schönes mädchen met flinke boezem. Ja dat wil ik ook wel. Aber bitte mit Sahne!!

    By Anonymous Anoniem, at 06 april, 2005  

  • Op de school van mijn oudste werkt een wiskundeleraar, Mijnheer de Jager. De man verheft nimmer zijn stem, neemt je bij de elleboog als hij je aan iemand voor wil stellen (zoals aan zijn vrouw die naast hem staat)...en telkens als wij elkaar zien voor een meeting, vraagt hij me vriendelijk hoe het met me gaat.

    Het schokkende is inderdaad...dat het me steeds weer opvalt...er zijn gewoon veel te weinig Meneren de Jager in ons land. Had maar een paar vergelijkbare typen meegebracht ipv Miracle Whip..al is dat ook wel weer een moeilijke afweging, dat kan ik ook wel weer begrijpen.....

    By Anonymous Anoniem, at 06 april, 2005  

  • Tja..als iemand aan mij vraagt : hoe gaat het..
    Dan heb ik geen antwoord. Dan voel ik me net Jannes van de Wal bij Mies Bouwman.

    By Anonymous Anoniem, at 06 april, 2005  

  • Thuis is hij niet zo een meneer.
    Elke keer haalt hij de Miracle Whip erbij ! De striemen staan op mijn rug !

    By Anonymous Anoniem, at 07 april, 2005  

  • Zo ziet u maar weer, mevrouw de Jager, niets is zo het lijkt...
    ;-)))

    By Anonymous Anoniem, at 07 april, 2005  

  • Jannes van de Wal is eigenlijk net als "Snor", als je die kent weet je dat je 30 ruimschoots gepasseerd bent. Heb Jannes nog even gegoogled. Dat ie dood is wist ik al, maar dat hij ook nog een carnavalsplaat heeft gemaakt ("Jannes houd toch je kanis") was nieuw voor mij.

    By Blogger ary, at 07 april, 2005  

  • Dat was vast geen duet met Mies

    By Anonymous Anoniem, at 07 april, 2005  

Een reactie posten

<< Home


 

 Subscribe in a reader