donderdag, januari 31, 2008

Handje pluggen

Terwijl ik met wat planken onder de armen op weg was naar de Pile-O-Shit die we zorgvuldig op hadden gebouwd uit oude laminaatvloer en wollen berber tapijt, kwam ik onze buurvrouw tegen. Tijd voor een “stop and chat”. Dat was op deze laatste dag in het oude huis toch het minste wat ik kon doen. Per slot van rekening had ik drie en een half jaar naast haar gewoond. De vriendelijke vrouw had de reïncarnatie van Hitler aan haar rechterhand en terwijl buuv’en ik over en weer beleefdheden uitwisselden begon het 5 jarige adderengebroed non-verbale bevelen te geven inde vorm van ferme trappen tegen het scheenbeen van moeder lief. Het feit dat ze orders (“nach hause!”) niet vocaal uitschreeuwde, zoals ze normaal altijd deed, leek er op te wijzen dat er toch nog iets van opvoeding tot haar weke grijze massa was doorgedrongen.
Hoe komen sommige kinderen toch zo verknipt? De caissière van de Gamma (een winkel die ik afgelopen weken frequent bezocht) leek iets van de sluier op te lichten. In een zwakke poging om een klant-met-kind aan zich te binden, trakteerde de kassajuffrouw de koter namelijk op een koekje. Dat was dus twee keer fout. In de eerste plaats omdat kinderen niet overal met koek en snoep gepaaid hoeven te worden en in de tweede plaats omdat dat koekje niets met een bouwmarkt te maken had.
De traktatie in de winkel had vroeger nog een enigszins educatief doel. Wat verkoopt de slager? Worst! (kind krijgt plakje leverworst en leert zo wat deze middenstander aan de man probeert te brengen.) En wat haalt moeder bij de bakker? Brood en koekjes (kind krijgt koekje en voilá, weer wat geleerd). Totdat er een bezoek wordt gebracht aan de bouwmarkt. In plaats van een hand vol schroeven of pluggen worden er weer koekjes uitgedeeld. Kind raakt hopeloos in de war. De winkelwagen ligt vol met powertools en toch krijgt de kleuter weer een koekje. Worden koekjes soms gemaakt met een schuurmachine?
Geen wonder dat kinderen gefrustreerd raken en agressief. Waarom dit koekje bij de Gamma? Een handje veelkleurige pluggen was toch leuk geweest? Die had het kind weer in haar neus kunnen steken met als gevolg een bezoek aan de dokter. Erg leerzaam toch?
Hoewel, ik realiseer me opeens dat dokters vaak poppetjes en lollies uitdelen. Er is geen ontkomen aan. Help de kleuters en trakteer consequent!

Labels:

5 Comments:

 • Nouja, als de dokter dan weer een kleurig Prozacje bij het afscheid biedt...dan hebben we volgens mij de opvoeding wel gecoverd!

  By Anonymous Cat, at 31 januari, 2008  

 • Een grote hamer op de kanis van dat kind mag natuurlijk niet.

  By Anonymous Roelof, at 31 januari, 2008  

 • Bij de dokter een lollie wanneer de dokter ze pijn heeft gedaan. Niks mis mee. Maar dan dus ook alleen een koekje bij de bouwmarkt als het kind zijn hand eraf heeft gezaagd, toen het te dicht bij de decoupeerzaagdemonstratie ging spelen... ;-)

  By Anonymous Virginie, at 01 februari, 2008  

 • Jij bent besmet met het Gamma virus, wat ik je zeg...

  By Blogger Retourtje, at 01 februari, 2008  

 • Haha, hoe bedenk je het toch elke keer weer?! Maar je hebt helemaal gelijk hoor ;-).

  Welkom terug trouwens, hoop dat jullie heerlijk genieten van het nieuwe huis!

  By Anonymous She, at 01 februari, 2008  

Een reactie posten

<< Home


 

 Subscribe in a reader