vrijdag, december 30, 2005

The Sound of Music

The hills are alive, helaasToen ik als pukkelige puber voorzichtig aan de wereld van de popmuziek begon te ruiken en mijn eerste LP kocht (Breakfast in Amerika van Supertramp, tweedehands, want ik had ondanks mijn krantenwijk niet veel geld te makken) werd ik tegelijkertijd, bij de muziekles in de brugklas, teruggezogen in een wereld van oubollige deuntjes. Van onze muziekleraar moesten wij namelijk duffe muziekstukjes instuderen op het minst “coole” muziekinstrument dat je je kon bedenken: de blokfluit. Dit blankhouten blaasinstrument zou ons de geheimen van het notenschrift leren en was tevens een goede aanleiding om kennis te nemen van de muziek in het algemeen.
Deze “muziek in het algemeen” bestond wat hem betreft vooral uit klassieke muziek. Andere muziek werd door de goede man niet echt serieus genomen. Daarbij gaf hij muziekles aan gereformeerde leerlingen en die zaten er natuurlijk niet te wachten om blootgesteld te worden aan harde rockmuziek.
De enige lichte muziek die zijn goedkeuring enigszins kon wegdragen was de muziek van “The Sound of Music”. Dus piepte de hele klas op maandagochtend “Do, a deer, a female deer” op de blokfluit. Alsof deze marteling nog niet genoeg was vond mijn oudste zus het ook nog eens nodig om de soundtrack voor haar verjaardag te krijgen. Had ze maar een puppie gevraagd. De weken, of zeg maar maanden daarna, leek het alsof de hele familie von Trapp bij ons ingetrokken was. Geen dag ging er voorbij zonder dat mijn zus B. de hele plaat, luidkeels meezingend, had afgewerkt.
Toen ik op mijn zeventiende jaar het ouderlijk huis verliet, verwachtte ik dan ook opgelucht dat ik deze muziek nooit meer zou hoeven te horen.
Totdat K. gisteren thuiskwam met een klein tasje van de MediaMarkt. “Het was maar goed dat jij niet mee was”, zei ze. “You would have talked me out of buying this”. Triomfantelijk liet ze me de Sound of Music DVD zien. “Compleet met karaoke meezing modus” wreef ze er nog eens in.
Dat wordt dus weer afzien de komende weken.

10 Comments:

  • The Sound of Music was mijn aller- aller eerste bioscoopfilm die ik als kleine Takietaak bezocht. daarna kwam de ABBA film. Kennelijk heeft de muziek veel indrukken gemaakt op mij want de nummers kan ik nu nog meezingen...

    By Blogger Pino-2008, at 30 december, 2005  

  • Wij "behandelden" Bohemian Rapsody en Simon&Garfunkel bij de muziekles op school. Toch een graadje beter te pruimen.
    Mijn Grotezus had (van)alles van Simon&Garfunkel, èn van ABBA. Daardoor kan ik daar ook alles nog van meeblèren, (en soms (stiekem) van genieten).

    By Blogger Claudy, at 30 december, 2005  

  • Ik waarschuw je: daar kom je nóóit meer onderuit. Echt niet.
    Supertramp is overigens geweldig. Ik heb hem nooit op LP morgen horen, maar ach, een cd-tje doet het ook aardig..

    By Anonymous Anoniem, at 30 december, 2005  

  • Als je die karaoke doet dan ook verkleden hè !

    By Anonymous Anoniem, at 31 december, 2005  

  • Haal je oude gordijnen maar tevoorschijn... Sterkte en ondanks alles goeie roetsj.

    By Blogger Petra, at 31 december, 2005  

  • Gefeliciteerd met de geweldige smaak van K! Ik moet ook maar weer es kijken - het is alweer zeker een week geleden.

    By Anonymous Anoniem, at 01 januari, 2006  

  • @Rene: Ik werd hier min of meer gedwongen de film weer eens te kijken, inclusief de "cast reunion".
    "Climb every mountain", zingen ze in de film, maar ik hoop dat ik deze berg niet meer op hoef.

    By Blogger ary, at 01 januari, 2006  

  • Sinds die tijd altijd een blokfluitenfobie gehad.
    In Zwolle woonde ik tot overmaat van ramp boven de Humanitas waar ze vrijdagochtend(na de soosavond)een blokfluituurtje hadden voor bejaarden. Niet alleen kregen ze de gaatjes niet goed dicht met reumahandjes maar ook hadden ze niet genoeg adem om een liedregel tot het einde te fluiten.

    Evelyn

    By Anonymous Anoniem, at 12 januari, 2006  

  • @ Evelyn: daarbij heb jij ook nog een blauwe maandag PABO gedaan. Daar zal je ook wel je portie blokfluit hebben gehad.

    By Blogger ary, at 12 januari, 2006  

  • Gunst dat had ik al verdrongen...
    bedankt.

    Evelyn

    By Anonymous Anoniem, at 13 januari, 2006  

Een reactie posten

<< Home


 

 Subscribe in a reader